Брегът се прави от високи вълни

lodka1q

Протестите спряха, почти внезапно както започнаха. С началото си изненадаха управляващите, а с края – всички останали. Няма нищо необикновено, всички движения в световната история от войнишки бунтове до революции са протичали така. Когато е имало потенциал и двигатели са водели до промени и постигане на цели.

Потенциалът за промени нито е отминал, нито ще изчезне.
Тази  трагична новина е за управляващите, за да си спестят средства  за създаване на нови движения дубликати, както и за половинчати  промени. Съществуващите партии нямат опция за реформиране, защото веднъж преминали през управление вече са обвързани с множество зависимости – повечето, от които са незнайни за обществото. Имат взети решения против род и родина. И за това предават властта в краен случай, и то след сключен обет за мълчание със следващите, за да няма ревизия на действия. Този закон на омерта, действащ 23 години, е днешният потенциал за протести. Няма как да се заличи такъв период от време, нито да се заблудят хората, че е имало дори само едно почтено управление. Те го усещат както пряко по празните си хладилници, така и косвено, виждайки как всеки напускащ властта се влива в редиците на бизнеса и то мощно.

Независимо от провала на управления – днес всяка партия си има привърженици. Това е широк кръг от хора, които са участвали на различно ниво на управление или гравитирали около властта. Бизнесът у нас е почти партиен. Другият е на олигарси, които захранват по принцип всички партии със средства и хора. Няма защо да е чудно, че при такъв модел на отношения не идват чужди инвестиции. Идващите отвън инвестиции или създават нови монополи, или стават част от съществуващи. По същество истински капитали у нас не са влизали. За да дойде инвеститор да построи завод, или въведе нова технология, трябва да има условия и да излъчваме готовност за това. С корумпирани чиновници и монополизирана икономика няма кого да очакваме.

Липсата на условия за работа и развитие също е част от потенциала на протестите и управлявалите нямат воля и средства да го променят. Без да иска един виден политик определи и част от другата причина за провала на управляващите. Това е лошият материал, от който подбират кадрите си, не се издигат способни хора от партийните системи, защото им трябват послушковци да пълнят касите. Моралът, любов към род и родина не са от уважаваните качества  сред политиците на прехода. Няма технократи и практици. Често канените в политиката видни учени, преподаватели  и специалисти от чужбина, са сред най-неуспешните управленци.  Те в повечето случаи са употребявани заради авторитета им, но попадат в неподходяща и непозната за тях среда и се провалят.

Подкрепата на протестите преминава през обществения контрол, дали има двигател такова движение. Първото нещо, което отдръпна голяма част от подкрепата, е разцеплението. Партийната тактика сработи и обърка хората. Извадиха се подходящи псевдоводачи, партийно платени. Услужливи журналисти интервюираха фъфлещи протестиращи, а идейно обвързани бизнесмени почерпиха леко ултраси от агитки. Този тюрлю гювеч формира обществено мнение, че управляващите са по-малкото зло.

Всъщност протестите се водят от няколко лица, които са създали структури в страната, както и организация  с живот. Това е  повече от две години. Малко наивни по детски, но функционират и се издържат с джобните си. Знаят го на първо място полиция, партии и, разбира се, журналисти. Партиите, след  неуспешни опити да „купят“ и „привлекат“недоволството, им създадоха клонинги и хората питат кой е автентичен.  Времето ще отсее и това съмнение, защото срещу платени проекти застават идеи и резултатите са предизвестени и написани в историята.

Лицата на тези протести обявиха, че ще продължават да целят предатели с домати от улицата. Ще издигат и подкрепят, нови, почтени хора, но няма да превръщат политиката в своя професия. Ще останат вън от властта. Може би съзнават, че вътре, на сегашния етап, няма как да останат чисти.

Оповестеният начин на подбор на кадрите си, чрез широко допитване, носи наивността на тяхната неподготвеност, но и неподправената им чистота. Това ще доведе както до попадения на успешни хора, така и на грешки. Малкото форми на контрол върху неподходящи лица и ситуации правят този вариант за избор непредсказуем, но и работещ, защото е тяхното изпитание и отговорност, който ще покаже готовността им за самоочистване и самоконтрол .

Младите издадоха една тежка присъда над обществото.Те обявиха, че кандидатите им ще са 90%  до 35г. Това за можещите да четат послания означава, че те обвиняват както управлявалите лошо, така и мълчаливото мнозинство стояло безучастно. Синовете ни казват, че се срамуват от нас и трябва почтено да признаем вината си. Това е техният шанс утре да гледат децата си с открити очи, и никой няма право да им го отнеме.

Момчетата ще са  подкрепени от мислещите и грешни пред тях хора от всички цветове и партии. Колко от съучастниците на поставилите страната в условие на национална катастрофа се покайват, ще се разбере от тази подкрепа.

Днешните протестиращи са вълната на промяната, но да не забравят, че вълните никога не спират, а всяка девета е висока.

 

Добромир Колев

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *