Хранилището на Съдния ден

На остров Шпицберген-семена за бъдещето

emennhorv1

 

Недалече от норвежкия град Лонгйир, се намира една от най-охраняваните сгради в света  Svalbard Global Seed Vault – „Хранилището на Съдния ден”, където норвежците са складирали над 4,5 милиона семена събрани от всички краища на Света.
При планетарна катастрофа, ядрена война, сблъсък с астероид, семената ще бъдат запазени.

Хранилището се намира в планината и към него води подземен тунел с дължина 120м, а специални прегради и херметични врати ще предпазват семената от външни въздействия. Всичко ще работи на практически автономен режим, без персонал и само веднъж годишно ще пристига специален екип да проверява състоянието.

 

00dr5wsf 00dr6q62

 

 

Кери Фоулър, изпълнителният директор на фонда Global Crop Diversity: „Ние се постарахме да предвидим бъдещето, проверихме нивото на излъчване в планината и геологичната структура на областта, моделирахме изменения на климата по най-катастрофалния сценарии за 200 години напред – включително нов ледников период и глобално затопляне със стопяване на ледовете.

Всичко това беше за да сме сигурни, че избраната от нас площадка ще се окаже винаги над морското ниво.”

 

1323545232_zerno-0011 1323545287_zerno-0014

 

Зърненият фонд на хранилището ще се обновява периодично. Според биолозите, някои семена могат да издържат 20-30 години, а други – няколкостотин.

В момента в света има около 1 400 подобри генетични банки, но болшинството от тях не са добре защитени от природни катастрофи. За разлика от тях, норвежкият проект няма този недостатък.

Норвежката държава е похарчила за хранилището $8 милиона, а останалата част от средствата са от частни благотворителни фондове.

 

Svalbard_vault_mountain_cutaway
Схема на хранилището

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *