Добре дошли на сайта „Зелена легенда“!

Ако сте от хората, за които връзката с природата е начин да преоткривате себе си, ако смятате, че всяко живо същество на планетата има какво да ни каже, ако търсите познание чрез езика на Земята, то сте дошли на правилното място!

Тук ви очакват част от малките тайни на живата природа. Тайни, който тя е решила да сподели чрез различни хора, отдали живота си на това да ѝ служат по един или друг начин. Познанието в тях е облечено различно – от съвсем конкретни статии със съвети за правилно отглеждане на дадена култура или изграждане на съоръжение, през мнения на специалисти, до интервюта с интересни хора, докосващи се до природата по свой специфичен начин. Всички те са обединени от едно – любовта и уважението към даровете на Майката Земя. И всеки от тях пише своята страничка в голямата книга за „Зелената легенда“.

Ето какво казва за проекта и Добромир Колев, един от основателите на сайта:

През изминалите двадесет години се срещах с хора, носители на познания и традиции в работата с природата. Някои от тях се развиваха и ставаха големи в областта си пред очите ми. Кой каквито заложби имаше, ги разработваше, за да стане добър специалист. Всеки от тeзи българи ставаше част от познание, което трябва да се предаде на поколенията. И не защото „така трябва“, а защото то е част от нещо по-голямо, част от божествената мъдрост, която учи хората как да живеят пълноценно.

Тази група хора, говорещи с растенията, животните или скалите, пазещи традициите и прилагащи ги в новото, творящи и търсещи, иска да предаде посланията на Земята на всеки от вас. От тях ще научите, че сме в опасност, ако продължаваме да се отдалечаваме от природата. Ще разберете, че понякога неколкосантиметрови растения са по-силни и от най-силния човек. И в законите на природата има борба за надмощие, но също морал и етика.

Познанието има много лица, затова и всеки може да извлече точно тази информация, от която има нужда. Дори да търси нещо съвсем друго – толкова пъти отговорите идват по начин, по който не сме очаквали. Защо тогава да не попитаме и майката Земя?

Природата дава не само отговори. Понякога тя помага дори да си зададем въпросите. Тя учи и възпитава, тя взима, но и дава много, тя зарежда и носи живот.

Може би заради това и тази връзка на човека с природата няма как да се прекъсне, но и трябва да се развива. Потребността от съзидание е във всеки от нас. Човек е създаден да се радва на малките неща. Да гледа как нещо се ражда и развива пред очите му. Не само отделния човек, но и цялото човечество.

Неповторимо е усещането да вдъхнеш живот на растение и да го гледаш как расте.

Неповторимо е усещането да погледнеш земята като на длан от висок планински връх.

Неповторимо е усещането да станеш част от величието на природата, в който и да е от хилядите му аспекти.

Нека усетим всичко това заедно. Нека чуем хората, които са се докоснали до тази магия. Заедно ще открием някои от тайните, дали начало на една необятна легенда.Зелената легенда на живота.