Лимец – най-чистата пшеница

 Лимецът (на немски Einkorn) расте в две разновидности – дива (Triticum boeoticum) и домашна (Triticum monococcum). Той е една от най-старите култивирани форми на пшеницата – зърна от лимец са били открити в селища от палеолитната епоха, и е считан за най-чистата нейна форма. За първи път е бил отглеждан като култура в близост до днешна югоизточна Турция 7500 години пр. Хр. Култивирането му спира през Бронзовата ера, а днес лимецът намира нова популярност като здравословна храна. Сравнен със съвременната пшеница, лимецът съдържа повече антиоксиданти като бета-каротен, витамин а, лутеин и рибофлавин.

Зърното е по-издръжливо на топлинна обработка и запазва по-голямата част от хранителната си стойност. Според проучване лимецът съдържа 35 пъти повече витамин А, 4 пъти повече лутеин и 5 пъти повече концентриран рибофлавин от обикновената пшеница. Освен това той е по-подходящ за хора с глутенова непоносимост, чиято храносмилателна система не може да усвои гиладина (алкохолноразтворимият белтъчен компонент на пшеницата). Той се оказва по-нетоксичен за пациенти с така наречената цьолиакия, но има необходимост от още изследвания, преди да бъде одобрен за включване в неглутенова диета.

Лимецът съдържа глутен, но има само 14 хромозома (42 в обикновената пшеница), което видоизменя глутеновата структура и го прави по-поносим за страдащите от непоносимост.
7 предимства на лимеца

  • 1. По-поносим за страдащите от глутенова непоносимост
  • 2. По-лесен за храносмилане заради ниското хромозомно съдържание
  • 3. Съдържа 3-4 пъти повече бета-каротен от обикновената пшеница, което подсилва имунната система, възпрепятства ракови и сърдечни заболявания)
  • 4. Съдържа 35 пъти повече витамин А от обикновената пшеница, който подобрява здравето на очите и репродуктивните органи.
  • 5. Съдържа 3-4 пъти повече лутеин от обикновената пшеница, който възпрепятства макуларната дегенерация и катарактите.
  • 6. Съдържа 4-5 пъти повече рибофлавин (използван от тялото за енергия и като забавящ стареенето антиоксидант)
  • 7. По-чист е от обикновената пшеница, защото расте в шлюпки, които го предпазват от пестициди и насекоми.

Пълнозърнест хляб от лимец.

Съдържа цинк и магнезий, които са полезни и необходими на атлети при мускулна треска и крампи.

Сила БГ Тийм

Advertisement

няма коментари.

Оставете коментар