Мушкато и сакъз – как да ги съхраним през зимата

 

Предизвикателството да запазим Пеларгониумите през зимата за следващата година, се оказва непосилна задача за много любители-цветари.

Тук има няколко съвета, които ще ви помогнат да попаднете в графата на гордите с разцъфнало мушкато или кичест сакъз хора.

За да не измръзнат растенията, саксиите от балкона трябва да се внесат вътре. Но вътре обикновено няма място за повече саксии…

За това докато растенията все още изглеждат горе-долу добре, трябва да се вземе „резник”- връхната част на растението с размер 6-8 см или 4–5 листенца. Хубаво е отрезът да се направи с остро макетно ножче на около 2-3 мм под мястото, където листната дръжка се свързва със стъблото. Ако резникът има цветна пъпка, то тя се отстранява.  Така подготвеният резник по стар, доказал се във времето метод се поставя в чашка или друго съдче с малко вода. Тук много важно е да се подбере точното място в стаята, където ще се позиционира растението. Мястото до прозореца е неподходящо, особено когато до него има радиатор или друг източник на топлина. Обикновено на такива места въздухът е по-топъл и сух, което въобще не е добре за младото растение. То ще се чувства по-добре на някое по-закътано и по-ниско място в стаята.

По този начин се подготвят няколко на брой резника – толкова, колкото човек иска да запази за пролетта. Старите растения, заедно с пръста или торфената смеска могат да се изхвърлят. Корените не само всмукват хранителни разтвори, но и отделят вещества, които имат инхибиращо (задържащо растежа) въздействие. Образно казано, корените нямат къде другаде да отидат до тоалетна. За това е добре всяка година да се сменя кореновия субстрат.

От тук нататък, ако всичко е нормално, след около 3 седмици трябва да започнат да се появяват първите коренчета. Случи ли се това, значи мисията вече е успешна на 70%. През периода до засаждането на новите растения през пролетта има още някои задачки. Ако стъблата се издължават, трябва да се отреже върха – така растението ще започне да се разклонява и сгъстява. Ако корените станат прекалено дълги, трябва да се скъсят наполовина.

 

Важно е да се отбележи, че съкъзът расте доста по-бавно от мушкатото.

Има и още една тънкост.

Колкото и парадоксално да звучи, но когато резникът се заложи в чашката с вода, е добре направо да се „забрави“ за съществуването му. Суетенето около него намалява вероятността да се прихване. Невероятно, но факт! И то такъв, който винаги работи.

При желание, старите растения могат да се съхранят и директно в саксията от лятото.

Това става в помещение, в което няма излишна влага или въздушни течения, температурата не пада под 0°С и е сравнително светло. Но дори тогава стъблата на това мушкато или сакъз ще останат кафяви и без листа в долната част.

За това е по-добре да се даде начало на новото. Всяка пролет да се започва със засаждането на млади растения в чист коренов субстрат. С нови цветове и нови надежди.

Милан Топалски – агроном

 

1 reply
  1. Алек says:

    И баба така казва, а тя знае. Аз 2 години се чудя, защо не ми върви с мушкатото.

    Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *