Истината за коледното дърво

Коледа! Не просто ден в календара, но празник на Надеждата, Любовта и Истината. Човек празнува вечните ценности в живота и търси красотата около себе си.

Затова и насладата от празника е по-пълна с истинско коледно дърво.

Най-подходяща е елата, защото нейните листа не падат дълго време, но тя се намира трудно. Добри възможности са смърчът и борът. Те са също така красиви и биха внесли част от магията на природата в дома ви. Естествената красота и аромат на коледното дърво не могат да се заменят с нищо друго.

Не дърво в саксия или пластмасово, а отсечено от гората.

Повече от двадесет години невежи еколози въвеждат тази заблуда – заблудата за убитото дърво, което е на празника в дома ни. Това не е вярно – тези дръвчета са отгледани за коледни елхи, а не са част от горско насаждение.
Те имат два произхода. Обикновено се засаждат специално, за да внесат уют в коледната нощ. Отглеждат се на определени полета и то по специфичен начин. На подходящи за целта разстояния за тях се полагат грижи, различни от тези за дърветата  за залесяване. Те не са част от горско насаждение и не са пригодни да бъдат такива. Тези дръвчета са така наречените от хората елхи.
Другият произход на елхите е подлесът на гората. Това са дървета, израстнали под иглолистните гори от попаднали семена в почвата. Те също никога не стават гора, защото дълго време преживяват в условия на липса на светлина под основните насаждения. Дори след изсичане на гората, тези изостанали в развитието и си претърпели деформации дървета не могат да се възстановят. Лесовъдите не разчитат на тях и създават нови насаждения със специално създаден за това материал.

 

Алтернативите са две – изкуствени елхи и дървета в саксия.

Но за изработката само на една изкуствена елха се отделят 23 килограма въглероден диоксид. Като се добави и транспорта, стават още повече. Според италианските земеделски производители продаваните на Ботуша 500 000 изкуствени китайски коледни елхи годишно спомагат за изхвърлянето в атмосферата на 115 000 тона въглероден диоксид. Същото количество от вредния газ се освобождава, ако човек навърти 6 000 000 километра с автомобил.
Широко рекламираните дървета в саксии от своя страна имат някои недостатъци, които не са познати на повечето от купувачите. Тези елхи са на възраст от четири до шест години, а тя е неподходяща за поставяне на растение на постоянно място и много голям процент от дърветата загиват след разсаждане. Месец януари също не е подходящ. Така незапознат човек със сигурност би убил дървото, което поставя в парка или на двора. Потребителят губи и от високата цена на тези растения.

По този начин, вместо да се изпишат вежди, се вадят очи, както се казва в българската поговорка.

Псевдоеколози лишават икономиката ни от средства, необходими за развитието на гората. Стимулират се купуване на изкуствени китайски елхи и модерни саксиени измислици. Няколко десетки горски стопанства вече не залагат такива насаждения, защото търсенето е намалено. Поради същата причина елхи не се засаждат и в частните разсадници.

Купувайки специално отгледано и отсечено дърво, вие давате своя принос за развитието на гората.

Така не просто, не се нарушава екоравновесието, а напротив – заедно осигуряваме средства за създаване, отглеждане и опазване на живото ни богатство – гората.

Нека всички посрещнем Коледа, този празник на живота, с грижа за тази, която се грижи за нашия живот – Природата!

Честит празник!

Зелена Легенда

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *