Предимствата на орехите

Орехът е един от най-ценните овощни видове. Приложение намират почти всички части и органи на растението – плодове, листа, кора, дървесина и др.

Ядките на ореха имат висока хранителна стойност. Те съдържат мазнини – 68-74 на сто, белтъчини – 12-15 на сто, въглехидрати – 11-13 на сто. Денонощната ни потребност от мазнини и 16 процента от необходимите ни белтъчини се осигуряват от 100 г ядки. Те съдържат и минерални соли – фосфорни, калиеви, магнезиеви, калциеви и други. Много богато е витаминното им съдържание особено след беритбата.

Ореховите ядки съдържат витамините С, В 1, В 2, РР, каротин, пантотенова киселина и други. Особено богати са на витамин С зелените плодчета, които се използват за приготовлението на диетично орехово сладко. В листата има много голямо количество витамини – С, В 1, Р, провитамин А, багрилни, дъбилни и други вещества.

Те намират приложение в медицинската практика при възпаление на венците, при кожни заболявания, гнойни рани, за подобряване на храносмилането, възбуждане на апетита, против глисти и други. Орехът има значително предимство в сравнение с редица други овощни култури, отглеждани у нас.

По време на отглеждането му – резитба, борба с болести и неприятели и др., не са необходими много грижи, вследствие на което продукцията е с по-ниска себестойност.

Плодовете съдържат малко вода (4-5 на сто), притежават голяма съхраняемост, не изискват специален амбалаж и не се повреждат при транспортирането. Лесно се сортират и с тях може да се търгува и в най-отдалечените пазари в икономически изгоден момент. Ареалът на разпространение на ореха са топлите райони на умерения климат, където се отглежда и лозата.

В нашата страна той се среща повсеместно, главно до 800 м надморска височина. Обстоятелството, че орехът се отглежда в топлите райони на умерения климат, ни поставя в особено благоприятно положение, което би трябвало да се използва, защото той е чувствителен към екстремните ниски температури през зимата и ранните и късните пролетни мразове.

Районите, които имат по-малко от 150 дни между късните пролетни и ранните есенни мразове, са непригодни за отглеждането му.

Критичната температура по време на естествения покой през зимата е около минус 30 градуса. У нас повреди по дърветата нанасят главно повратните зимни и късните пролетни мразове. Орехът не е влаголюбива култура, но той не може успешно да расте и се развива и при много сухи условия. При оптимално овлажнени месторастения край непресъхващи реки, канали и др. дърветата имат нормален растеж, придобиват големи размери и дават редовни, високи и по-качествени добиви. Не е много взискателен към почвените условия. Вирее върху различни почвени типове, като предпочита дълбоки, свежи, пропускливи, топли и богати на хранителни вещества почви. Той е светлолюбиво растение. Засенчените растения не образуват характерната за вида корона, имат потиснат растеж и дават незадоволителни и некачествени добиви.

Перспективни сортове са: ИЗВОР 10. Плодовете узряват обикновено в периода 10-20 септември. Те са средно едри.

Черупката е тънка, със светъл цвят. Ядката е охранена, с висок рандеман – около 56 на сто, с много добър вкус и със светлосламеножълта кожица. Сортът е скорозрял, с отлична родовитост. СЛИВЕНСКИ. Плодовете узряват обикновено в периода от 20 до 30 септември. Те са едри, с продълговата форма. Черупката е тънка, почти гладка. Ядката е със светъл цвят и лесно се отделя. Средното тегло на плода е 14 грама. Има висок рандеман – около 57 на сто. КУКЛЕНСКИ. Плодовете обикновено узряват в периода от 1 до 15 септември. Те са средно едри. Черупката е тънка, сивопепелява, слабо нагъната, със сламеножълти нюанси. Ядката е много добре охранена, с висок рандеман – около 58 на сто. Има добър вкус и сламеножълта кожица. Сортът има отлична родовитост.

Пресметливият стопанин знае, че влог с висок лихвен процент може да се направи, като се засадят овощни дървета. Ореховата градина, засадена с перспективни сортове, може да гарантира печеливш бизнес върху слабите, полупланински и планински земи.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *