Приготвяне на хляб от лимец – във фокуса на Фестивала на хляба

Възстановката на жътва на лимец ще е един от акцентите на третото издание на Фестивала на хляба в с. Рабово, Община Стамболово (Източните Родопи), който се организира от 27 до 29 юли.

Гостите на фестивала ще могат да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб, съобщиха организаторите.

Кулминацията на фестивала е на 28 юли, когато е автентичната жътва на лимеца, вършитбата, отвяването на зърното, меленето, месенето и печенето на хляба, както и коктейлът с биохрани и продукти от лимец. В късния следобед ще бъдат обявени победителите в организирания за първи път в България конкурс за най-интересен, вкусен и уникален хранителен продукт от лимец. На 29 юли се предвижда дискусия на тема „Лимецът – храна на бъдещето” , както и учредяването на Асоциация на производителите на стари сортове зърнено-житни култури.

За първи път Фестивал на хляба в с. Рабово беше организиран през юли 2010 година. Гостите наединствения по рода си Фестивал на хляба в Източните Родопи през миналата година бяха 180. Тазигодина инициаторът на фестивала Петко Ангелов очаква над 200 гости. Интересът към автентичнитесортове зърнени култури нараства постоянно поради повишеното търсене на биохрани и на храни сдиетични и здравословни качества.

Земеделският производител Петко Ангелов е част от мрежата на „Новото тракийско злато“ (НТЗ) . Тойсе занимава с възраждането на лимеца от седем години. Започва с една шепа зърна, а днесобработва 120 декара лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругатаму Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости „Тепавицата” в с. Рабово. Българско-холандският проект «Новото тракийско злато“ подпомага Петко Ангелов и биопроизводителите назърно в района на Източните Родопи с машина за почистване и подобряване качеството на зърното,както и чрез инвестиция в подобряване условията за туристите в къщите за гости в региона

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *